雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc

上传人:laozhun 文档编号:64030 上传时间:2020-06-26 格式:DOC 页数:13 大小:19.07KB
返回 下载 相关 举报
雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc_第1页
第1页 / 共13页
雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc_第2页
第2页 / 共13页
雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc_第3页
第3页 / 共13页
雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc_第4页
第4页 / 共13页
雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc_第5页
第5页 / 共13页
亲,该文档总共13页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述

《雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc》由会员分享,可在线阅读,更多相关《雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析.doc(13页珍藏版)》请在三一办公上搜索。

1、雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析 雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析的内容分为2部分,一个是对于雅思阅读中的目的题进行题型特点的解析,另一个是说明目的题的解题思路。下面就和大家分享,来欣赏一下吧。雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析雅思阅读目的题的题型特征分析修辞目的题,听这名字挺高大上的,像是语言学专业词汇,那到底这是一种什么样题型呢?目的题题干特征: refer to/exemplify(example)/mention目的题解题技巧原理:总(观点)-分(例子)-总(观点/前面观点追加)因此按照原理,考察作者举例的目的,例子本身不读,看例子的前面一句或后面一句(若前面一句

2、或后面一句非总结信息,则不读)。雅思阅读目的题应该怎么做?我们来看个例子:小明玩游戏很在行,他打Dota总能把其他同学打的落花流水。请问:文中作者为什么要提到“他打Dota总能把其他同学打的落花流水”?这题的答案很明显,就是为了证明小明玩游戏很在行。像这样的题,就叫作修辞目的题,说白了就是问你,作者提到某个事例的目的是什么,所以修辞目的题其实并不像它的名字那样高大上,它的实质只是很low地问你“举这例子是干啥?”修辞目的题的一般提问方式:The author discusses X in P2 in order to.Why does the author mention X?The auth

3、or uses X as an example of.Which of the following best describes the relationship between paragraph 2 and paragraph 3?What function does paragraph 3 serve in the organization of the passage as a whole?前三种提问方式是问你例子X作用是干嘛,通常X是一至两句话,后两种提问方式是问你两个段落之间的关系是什么,或者某个段落在文中的作用是什么,即是将整个段落作为例子,依然是问你例子的作用。先来看一道例题:

4、Thus the seeds chances of survival are greatly enhanced over those of the naked spore. One type of seed-bearing plant, the angiosperm, includes all forms of blooming vegetation. In the angiosperm the seeds are wrapped in an additional layer of covering. Some of these coats are hardlike the shell of

5、a nutfor extra protection. Some are soft and tempting, like a peach or a cherry. In some angiosperms the seeds are equipped with gossamer wings, like the dandelion and milkweed seeds. These new characteristics offered better ways for the seed to move to new habitats. They could travel through the ai

6、r, float in water, and lie dormant for many months.Why does the author mention “a nut”, “a peach”, and “a cherry”?To indicate that some seeds are less likely to survive than othersTo point out that many angiosperms can be eatenTo provide examples of blooming plantsTo illustrate the variety of coveri

7、ngs among angiosperm seeds首先我们通过题干找到文中的例子:Some of these coats are hardlike the shell of a nutfor extra protection. Some are soft and tempting, like a peach or a cherry.译:这些外壳有的坚硬像坚果的壳为了提供额外的保护。有的柔软有诱惑力,像桃子或樱桃。光看例子本身我们并不知道它的作用是什么,例子只是在陈述一些客观事实而已,不包含作者的任何观点。所以要想知道例子的作用,一定还要结合其他的句子。那么这样的句子怎么找呢,很多同学习惯把例

8、子的前后句都看一下,甚至把例子所在的整个段落都看一下,这样很费时间,很多不必要看的句子你都看了,而且看得太多会让你心烦意乱,结果刚看完就忘了。拿这道题来讲,其实只要看例子的前一句就够了,In the angiosperm the seeds are wrapped in an additional layer of covering.译:被子植物的种子被一层额外的外壳包裹着。说完这一句,作者再开始举例子说这些外壳都有什么样子的,有硬的,有软的,很明显作者就是想用一些不同外壳的例子来证明被子植物的外壳种类丰富多样,这正是D项所说的To illustrate the variety of cove

9、rings among angiosperm seeds,所以这道题的答案就是D。以上就是雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析的全部内容,这类题型是考察*细节的一类题型。它的解题重点在于快速定位文中的相关内容并寻找上下文中的关于目的的信息。在做目的题的时候,我们需要用到雅思阅读中的同义词替换、关键词定位等技巧。雅思阅读题型分析:回答问题回答问题(short-answer question tasks)是雅思阅读题型中高频题型之一,那么辨别回答问题(short-answer question tasks)是怎么样的,又该如何解决此类问题呢,下面就来看看考试吧为大家收集整理的回答问题(shor

10、t-answer question tasks)解题方法,希望对大家有所帮助,文中观点仅供参考。雅思阅读题型回答问题题型介绍回答问题是根据所给*或图表回答问题。在IELTS阅读测试中通常是用下列单词提问:. what、which、when、where、who、whose、whom、why、 how 等。除了利用上述单词进行提问外,有时会在答题指引中将所提问题列出。雅思阅读题型回答问题答题步骤:1. 仔细查看答题指引,了解回答何种问题。2. 查看例句,确定答题方式。3. 要确定问句的种类,一般疑问句可按正常形式回答(例如:yes/no),如果是选择疑问句或者是以wh/how开头的问句就一定要具体

11、回答4. 仔细理解问句所提问题。5. 特别要注意问句中所提问题的关键词语(例如:单数、复数),以及问句中表明数量、时间、地点的词语。6. 将问句中的关键词语与*中相关句子中的词语进行匹配。7. 确定问句与*中相关句子含义是否一致,得出答案。以上就是雅思阅读题型回答问题的相关介绍以及解题方法说明,考生朋友遇到此类题型不妨尝试着用这样的方法试试,最后祝大家都能考出好成绩。雅思考试阅读辅导资料1. A controversial theory of how we smell, which claims that our fine sense of odour depends on quantum m

12、echanics, has been given the thumbs up by a team of physicists.2. Calculations by researchers at University College London (UCL) show that the idea that we smell odour molecules by sensing their molecular vibrations makes sense in terms of the physics involved.3. Thats still some way from proving th

13、at the theory, proposed in the mid-1990s by biophysicist Luca Turin, is correct. But it should make other scientists take the idea more seriously.4. This is a big step forward, says Turin, who has now set up his own perfume company Flexitral in Virginia. He says that since he published his theory, i

14、t has been ignored rather than criticized.5. Most scientists have assumed that our sense of smell depends on receptors in the nose detecting the shape of incoming molecules, which triggers a signal to the brain. This molecular lock and key process is thought to lie behind a wide range of the bodys d

15、etection systems: it is how some parts of the immune system recognise invaders, for example, and how the tongue recognizes some tastes.6. But Turin argued that smell doesnt seem to fit this picture very well. Molecules that look almost identical can smell very different such as alcohols, which smell

16、 like spirits, and thiols, which smell like rotten eggs. And molecules with very different structures can smell similar. Most strikingly, some molecules can smell different to animals, if not necessarily to humans simply because they contain different isotopes (atoms that are chemically identical bu

17、t have a different mass)。7. Turins explanation for these smelly facts invokes the idea that the smell signal in olfactory receptor proteins is triggered not by an odour molecules shape, but by its vibrations, which can enourage an electron to jump between two parts of the receptor in a quantum-mecha

18、nical process called tunnelling. This electron movement could initiate the smell signal being sent to the brain.8. This would explain why isotopes can smell different: their vibration frequencies are changed if the atoms are heavier. Turins mechanism, says Marshall Stoneham of the UCL team, is more

19、like swipe-card identification than a key fitting a lock.9. Vibration-assisted electron tunnelling can undoubtedly occur it is used in an experimental technique for measuring molecular vibrations. The question is whether this is possible in the nose, says Stonehams colleague, Andrew Horsfield.10. St

20、oneham says that when he first heard about Turins idea, while Turin was himself based at UCL, I didnt believe it. But, he adds, because it was an interesting idea, I thought I should prove it couldnt work. I did some simple calculations, and only then began to feel Luca could be right. Now Stoneham

21、and his co-workers have done the job more thoroughly, in a paper soon to be published in Physical Review Letters.11. The UCL team calculated the rates of electron hopping in a nose receptor that has an odorant molecule bound to it. This rate depends on various properties of the biomolecular system t

22、hat are not known, but the researchers could estimate these parameters based on typical values for molecules of this sort.12. The key issue is whether the hopping rate with the odorant in place is significantly greater than that without it. The calculations show that it is which means that odour ide

23、ntification in this way seems theoretically possible.14. Meanwhile, Turin is pressing ahead with his hypothesis. At Flexitral we have been designing odorants exclusively on the basis of their computed vibrations, he says. Our success rate at odorant discovery is two orders of magnitude better than t

24、he competition. At the very least, he is putting his money where his nose is.(668 words Nature)Questions 1-4Do the following statements agree with the information given in the passage? Please writeTRUE if the statement agrees with the writerFALSE if the statement does not agree with the writerNOT GI

25、VEN if there is no information about this in the passage1. The result of the study at UCL agrees with Turins theory.2. The study at UCL could conclusively prove what Luca Turin has hypothesized.3. Turin left his post at UCL and started his own business because his theory was ignored.4. The molecules

26、 of alcohols and those of thiols look alike.Questions 5-9Complete the sentences below with words from the passage. Use NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.5. The hypothesis that we smell by sensing the molecular vibration was made by _.6. Turins company is based in _.7. Most scientists believed

27、 that our nose works in the same way as our _.8. Different isotopes can smell different when _ weigh differently.9. According to Audrew Horsfield, it is still to be proved that _ could really occur in human nose.Question 10-12Answer the questions below using NO MORE THAN THREE WORDS from the passage

28、 for each answer.11. What is the next step of the UCL teams study?12. What is the theoretical basis in designing odorants in Turins company?Answer Keys and Explanations1. T 见第一段。“give sth the thumbs up”为“接受”的意思。2. F 见第三段。“Thats still some way from proving that the theory, proposed in the mid-1990s b

29、y biophysicist Luca Turin, is correct.”意即“现在尚无法证实生物物理学家Luca在九十年代中期提出的理论是否正确。”3. NG4. T 见第六段“Molecules that look almost identical can smell very different such as alcohols, which smell like spirits, and thiols, which smell like rotten eggs.”“identical”一词是“完全相同”的意思。这句话是说alcohols和thiols的分子结构看起来一样,但是它们的

30、味道却相去甚远。5. Luca Turin *第二,三和七段均可看出Luca的理论即人类的鼻子是通过感觉气味分子的震动来分辨气味的。6. Virginia 见第四段。7. tongue 见第五段“This molecular lock and key process is thought to lie behind a wide range of the bodys detection systems: it is how some parts of the immune system recognise invaders, for example, and how the tongue re

31、cognizes some tastes.”8. the atoms 见第八段“This would explain why isotopes can smell different: their vibration frequencies are changed if the atoms are heavier.”9. vibration-assisted electron tunneling 见第九段“The question is whether this is possible in the nose, says Stonehams colleague, Andrew Horsfield.”句中的代词“this”指句首的“vibration-assisted electron tunneling”。10. Andrew Horsfield 见第九段结尾。11.proper experimental verification 见第十三段。12.their computed vibrations 见第十四段。雅思阅读目的题题型特征分析及做题方法解析

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 教育教学 > 资格考试


备案号:宁ICP备2025010119号-1

经营许可证:宁B2-20210002

宁公网安备 64010402000987号